II. Országos Gyermekszínházi Szemle

Lehet, hogy a történeti kutatások nem a támasztják alá azt az állítás, hogy a színház a mesélésből alakult ki, de a gyermekek körében végzett megfigyelések feltétlenül. Ugyanis az, aki a kicsiknek mesél, óhatatlanul el is játszik néhány mozzanatot. Először csak a hangjával különbözteti meg a szereplőket, aztán néhány mozdulatot, gesztust fel is idéz, esetleg később egy-két keze ügyébe kerül tárgyat is bevon a mesélésbe. Ugyanakkor a babákkal, figurákkal való játéknak is egyre több a színházi elem: a bábok nemcsak mozogni beszélni kezdenek, hanem bizonyos szituációkba is keverednek egymással vagy épp a játszókkal. Egy pici gyerek így kezdi el tanulni a színházat. 

A gyerekszínház őrzi ennek a „nézői egyedfejlődésnek” az emlékeit. Leginkább abban, hogy többnyire igyekszik megtartani a mesemondás gesztusát. A gyerekszínházra nem csak azért jellemzőek az epikus mozzanatok, mert többnyire meséket, legendákat, mítoszokat dolgoznak fel, hanem azért is, mert közvetlenül meg akarja szólítani a nézőit, segíteni akar nekik végigjárni a történet, mindvégig igyekszik kapcsolatban maradni velük. És ebben leginkább a mesélő segíthet.
A Marczibányi téri Művelődési Központban megrendezett II. Országos Gyermekszínházi Szemlén is többségben voltak azok az előadások, amelyek a mesemondás gesztusából indultak ki, s azt igyekeztek – a játék minél teljesebbé tételével – a színház felé tágítani. Szabó Zsuzsa, a Levendula Színház előadásában A kígyókirály gyűrűjéről mesél, de a történet figuráit és helyzeteit is megmutatja: mozgatja, beszélteti a maga tervezte bábokat.
Néder Norbert is egyszerre meséli és játssza Együgyű Mihók történetét. A Ládafia Bábszínház vezetője született komikusként remekül tud kapcsolatot tartani a közönséggel, ugyanakkor virgonc életre kelteni a figuráit. Jókedvű, bolondos mese születik a bolondos címszereplőről. Pilári Gábor, a Márkusszínház vezetője egyre inkább a játék irányába tágítja a mesemondást. Nemcsak azzal, ahogy ő és partnere a maguk készítette bábokkal eljátsszák Az égigérő fa meséjét, hanem azzal is, hogy a gyereket is a játék résztvevőjévé teszik. Pilári hihetetlenül jól bánik a közönséggel, a lankadó figyelmet egy-egy kópésággal vagy ötlettel mindig képes felébreszteni, de a felbolydult nézőteret is könnyedén lecsendesíti, s visszaviszi az előadás áramába. Ugyanakkor a történet meghatározott pontjain a nézők közül érkező gyerekek is próbát teszi: emelgeti, a vállára veszi, a hátán leereszti, a levegőben megforgatja a kicsiket. Úgy mókázik velük, mint ahogy apukák szoktak a kisfiukkal.           
De nemcsak a bábszínházak idézik fel a mesemondást. Az R. S. 9 előadásában színészek mesélnek. A legszebb cigány mesék inkább elbeszéli, semmint megjeleníti a kiválasztott három történetet. A Hattyúdal Színház legendákról mesél, történelmi régmúltba vesző s modern történeteket is felidézve. A Szent László királyrul ének című előadásukkal egy archaikus világ egy későbbi kor kontrasztját teremtik meg. Az utóbbi összezavarodott értékei közt csak felidézett, újramesélt szentségek jelenthetnek némi eligazítást.  
A mi fiunk főszereplője is mesél: megszólítja a nézőket, így próbál bennünket beavatni egy eltűnt fiú keresésének történetébe. A néhol túlbonyolított sztori ellenére is egyértelműen jelzi az előadás a Kolibri Színház egyre markánsabb törekvését, hogy a mai gyerekek, kamaszok aktuális problémáiról beszéljenek. És felszabadultan, oldottan mesél A Kerekasztal előadása is, a Lélekvesztő. Az ötletgazdag, leleményes produkció arról a fázisról is beszél, amikor a mesemondás kamaszos, nekiszabadult játékká oldódik.
Fontos küldetést teljesít a Marczibányi téri Művelődési Központ azzal, hogy a kétévente áttekintést ad a gyerekszínházak – főleg a független társulatok – helyzetéről, teljesítményéről. Nagyobb figyelmet és támogatást érdemelnének érte.

A II. Országos Gyermekszínházi Szemle díjazottai

Vásárforgó (Paprika Jancsi) – Maskarás Céh (Pályi János)
Az égig érő fa – Márkusszínház
Csipkerózsika – Stúdió „K”
Szent László királyrul ének – Hattyúdal Színház
A Nap és a Hold elrablása – Figurina Animációs Kisszínpad 
Együgyű Mihók – Ládafia Bábszínház
08. 08. 6. | Nyomtatás |