Útitársak

Sputnic disco – Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Zsámbéki-Zsótér(-Bodó) osztály utolsó vizsgaelőadása, a Bodó Viktor rendezte Sputnic disco. Helyszíne az egyetem büféje (az előadásé, de akár a diszkóé is). Témáját pedig Csehov-jelenetek szolgáltatják, szűkebben a Platonov első felvonásának jelenetei „az osztály improvizációi alapján". Az előadást Kudella Magdolna mutatja be.
Kudella Magdolna

Lehet Csehovot másképpen is játszani. Nem tilos az ő szövegeit sem szétszedni, meghúzni, éppen hogy csak követni a cselekményt. Nem tilos átültetni az orosz főúri nihilt a budapesti szórakozóhelyek nihiljébe. És ugyan miért kéne egy darabot az elejétől a végéig végigjátszani, ha a darabnak eredetileg sem a cselekmény, hanem a hangulat közvetítése volt a célja? Állítja és kérdezi ezeket a végzős osztály a Sputnic discoval.

Radu Afrim Három nővére 2003-ban bebizonyította a (román, magyar és nemzetközi) közönségnek, hogy még akár a Három nővérből is lehet egy őrületes bohóctréfát keríteni, amin, aki akar, megbotránkozik, vagy éppen ellenkezőleg, remekül szórakozik. Én az utóbbiak közé tartoztam. (A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresan Színház előadása a zsámbéki Csehov-fesztiválon volt látható.) Képzeljük el, hogy az egyik nővér I love Moszkva feliratú pólóban virít, vagy azt, hogy a nővérek az imádott Moszkva nevének minden egyes említésekor heves csókolózásba kezdenek. A Platonov azonban talán nem ennyire közismert darab, így egyes mondatai, tipikus figurái sem annyira emblematikusak, hogy ilyen „könnyen" karikírozhatóak volnának.

Bár az első felvonás újraolvasása után könnyen beazonosíthatóvá válnak az egyes jelenetek, mondatok és karakterek, talán az előadás értelmezésében mégsem ez a fontos. Bodó Viktornak és az osztálynak az lehetett inkább a lényeges a Sputnic disco létrehozásakor, hogy olyan előadást készítsenek, amely róluk szól: bemutatja őket. Egyenként felvonultatja az osztálytársak tehetségét, s egyben ki is karikírozza azt. Hiszen mi más lenne egy negyedéves színészhallgatónak fontosabb, mint „eladnia" magát, és mi lenne ennél kínosabb kötelesség számára? És egyben bemutatják azt is, amit maguk körül, a korosztályukban látnak: szórakozóhelyeken unatkozó léha frátereket, akiknek életét maga a szórakozóhelyre való járás szervezné, ha egyáltalán történne ott valami. Ehhez pedig kiváló apropó a Csehov-darab, hiszen annak első felvonásában tulajdonképpen erről van szó. Anna Petrovnáék szalonja helyett a Sputnic disco a találkahely, és a „díszes" orosz nemesi társaság helyett itt jelmezes „buliarcok" vannak, de a viselkedésük, karaktereik megdöbbentően hasonlatosak orosz elődeikéhez.

A Platonov szövegéből kiindulva Bodó Viktor és az osztály új szöveget és előadást hozott létre. Megmaradt Platonov „főszereplőnek", amennyiben ő az egyetlen, aki megtartotta csehovi nevét, a többiek saját neveiken játszanak. És megmaradtak szituációk, amelyek azonban más szereplők között játszódnak le: a régi ismerősök találkozásának közhelyes elemei (mást sem tudnak egymástól kérdezni, mint hogy egészségesek-e), a fiatal házasoknak való gratulálás, vagy éppen a korán érkezők unott várakozása a többiekre. A Sputnic discóban éppoly szövevényesek a viszonyok, mint az orosz nemesség tagjai között, és egyben ugyanolyan semmitmondóak is. Érdemi párbeszéd nem is zajlik közöttük, nincs mit kérdezniük egymástól. Pénzt kérnek kölcsön, flörtölnek, isznak és táncolnak.

Fentebb írtam, hogy olyan az előadás, mint egy bemutató. A diszkó, ahol Bodó Viktor darabja játszódik, egyben jelmezbál is, a szereplők különleges öltözékekben vonulnak fel, a lányok a kurvástól a szende szűziesig, a fiúk a retrótól a szkafanderig mindenfélében jelennek meg a színen. Ruháikat és szerepeiket is váltogatják. Bemutató jelleget kölcsönöz az előadásnak az is, ahogyan képességeiket „fitogtatják" a végzős színészhallgatók, illetve ahogyan a képességfitogtatást egyben ironikusan karikírozzák is: énekelnek, táncolnak, hánynak, vetkőznek, véreznek. Mintha azt mondanák: „Azt akarjátok látni, mi mindent tanultunk, mennyire vagyunk alázatosak? Annyira, amennyire csak a rendező kívánja."

Az ábrázolt buli egyben azt is felidézhette a nézőben és az osztálytársakban is, hogy milyen lesz, ha egy, kettő vagy pár év múlva újra találkoznak. Milyen lesz az, amikor az egyetemi éveikben szorosan összekovácsolódott útitársak (lásd az orosz 'szputnyik' szó jelentését) már nem tartoznak szorosan össze, nem útitársak, csak a ködös múlt és némi szociális kapocs fűzi össze őket. Keserű jövőképpel búcsúzik az osztály az egyetemtől.

 

Sputnic disco

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Jelmez: Sinkovits Judit 
Zene: dj Palotai
Dramaturg: Kompár Valéria

Osztályvezető tanár: Zsámbéki Gábor, Zsótér Sándor

Rendező: Bodó Viktor

Szereplők: Adorjáni Bálint, Dankó István, Erdélyi Tímea, Földi Ádám, Gera Marina, Lazók Mátyás, László Attila, Mészáros Piroska, Orosz Ákos, Orth Péter, Stork Natasa, Szabó Emília, Szűcs Péter Pál, Tenki Réka

08. 10. 27. | Nyomtatás |