A megfagyott muzsikus

Gaudi - Győri Balett

Közel egy éve mutatta be a Győri Balett az utóbbi évadok egyik legsikeresebb produkcióját, a Gaudit. A katalán építészről a spanyol Gustavo Ramirez Sansano készített koreográfiát. Az előadást Gálla Nóra elemzi.
Gálla Nóra
A Gaudi című előadás szerencsés karambol - a turistacsalogató építész figurájában találkozik az ambiciózus librettószerző, a posztmodern idealizmusnak elkötelezett koreográfus és a harminc éves fennállását ünneplő, reprezentációs balettre vágyó társulat. Gaudi ürügy az önkifejezésre - ami tulajdonképpen nem is baj.

Ahogy a díszlettervező, Luis Crespo megfogalmazta: az alkotók nem utánozni akartak, hanem interpretálni. Minden társművész a saját szemüvegén át láttatja a barcelonai mesevarázslót, és bár az egyes értelmezések csak ritkán érnek össze, az eredmény kellemesen emészthető.

Gaudiról, az építészről sokkal többet tudunk, mint Gaudiról, az emberről. Életműve látványos, a neve hívószóként hat, munkái jól megfogható stílust és karakán vizuális irányvonalat képviselnek, magánéletéről viszont alig maradtak fenn adatok - kifejezetten kerülte a reflektorfényt, még fényképezni sem engedte magát. Vagyis adva van egy színes, ámde meglehetősen vázlatszerű téma, ami inkább csak keretet ad, és amit az alkotók saját ízlésük és vérmérsékletük szerint tölthetnek ki. Ami azt illeti, Gaudi tervei hasonlóan elnagyoltak voltak, épületei mindig menet közben alakultak, a résztvevők aktív közreműködésével; a sok egyéni akarat közös eredője pedig egy ezerszínű egyveleg, amely lassan akkumulálódik, percről percre irányt vált, és ez jó esetben nem káoszhoz, hanem organikus lüktetéshez vezet, amit a Gaudi esetében talán a mozgásnyelv tükröz a legtisztábban.

A spanyol koreográfus, Gustavo Ramirez Sansano számos neves társulattal dolgozott már (többek között a Madridi Nemzeti Balettel és a Nederlands Dans Theater 2-vel), jelenleg a Proyecto Titoyaya nevű formáció művészeti vezetője.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.


Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.


Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

09. 09. 15. | Nyomtatás |