Tombol az igénytelenség

Beszélgetés Kaszás Gergővel

Kaszás Gergő 1986 és 1990 között a színművészeti főiskolán tanult. Majd a Katona József Színház tagja lett, ahonnan 1994-ben távozott.1997 és 2001 között a Bárka társulatának tagja volt. 2003-tól tagja az egri színháznak. Itt számtalan jelentős szerepet játszott el. Ebben az évadban főszerepet játszik a Selyemcipőben és a Mester és Margaritában, ugyanakkor fontos epizódalakítást nyújt a Prolikban.

 

Vegyük komolyan az embereket a színpadon!

 

– Fontos szerepeket kaptál idén Egerben. A selyemcipőben te vagy a férfi főszereplő, A Mester és Margaritában pedig a kettős főszerepet, a Mester és Ha-Nocri figuráját játszod.

– Őrületesen nagy ajándéknak tartom, hogy azokról a dolgokról „beszélgethetek” a nézőkkel, amelyek benne vannak A Mester és Margaritában, még akkor is, ha maga az előadás szerintem nem tökéletes. Ugyanilyen izgalmas dolognak tartom, hogy Paul Claudel rétestészta hosszúságú darabjával, A selyemcipővel is foglalkozhattam ebben az évadban, ez is tele van feszítően izgalmas gondolatokkal. És nagy boldogság benne Mészáros Sárival játszani.

– A selyemcipő nagyjából kettőtökről szól. Könnyű vagy nehéz volt azonosságot találni ezzel a szereppel?

– Nagyon bírom, ahogy Zsótér gondolkodik. Sanyi szerintem becsapós, mert sokan a színészek közül is azt gondolják, hogy ő diktál, ő mondja meg, hogy milyen legyen a hangsúly. De ez nem így van. Csak akkor mondja meg, amikor azt érzi, hogy nem jut el a színészhez a gondolat. Ugyanaz a célja, mint Zsámbékinak vagy Székelynek. Hogy a színész megpróbálja megérteni a szöveget, aztán értelmesen elmondani, és közben valamit érezni is. De ne akarjon mórikálni, virítgatni. Formailag persze sok mindenben más, Zsótér nem realista színházat csinál. Nagyon élvezetes vele dolgozni, pedig vitáztunk is sokat – leginkább hármasban, Ungár Julival. Julinak elég gyorsan kellett csinálnia A selyemcipő fordítását, és volt, amit nem tudott megoldani, ezeken tököltünk sokat… Nagyon örültem, hogy Vasziljev után 12 évvel egy rendezőtől megint azt hallom, hogy vegyük komolyan az embereket a színpadon, hogy ne kisstílű alakokat játsszunk, és mindenki, még egy néger szolgáló is legyen nagyformátumú figura. Szóval élveztem ezt a munkát.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 01. 18. | Nyomtatás |