„Légzőgyakorlatok kezdő haldoklók számára

Jelizaveta Bam; Pinokkió - Hólyagcirkusz Társulat

A Hólyagcirkusz két bemutatója, a Jelizaveta Bam és a Pinokkió közt csak annyi a hasonlóság, hogy mindkét előadást egy társulat hozta létre. A különbség pedig annyi, hogy míg Jelizaveta Bam halálraítélt élő, addig Pinokkió életre ítélt halott. De ez lehet, hogy nem is számottevő ellentmondás, hiszen ki tudja azt eldönteni, ha a halott sír, az azt jelenti, hogy gyógyulófélben van, vagy azt, hogy nem akar meghalni. A két előadást Fehér Anna Magda elemzi.

Fehér Anna Magda

 

Akiért a harang szól

Akár egy temetés, úgy kezdődik Danyiil Harmsz Jelizaveta Bam című drámája és egyéb írásai nyomán készült azonos című előadás. Lövés dördül, majd három szorosan egymás mellett álló, egyenruhás, usankás férfi mondani kezdi összefüggéstelen, szenvtelen és dallamos szövegét. Sírásók képzetét keltik: inkább végrehajtók, mint gyilkosok, idegenek, akik betolakodnak örök gyászunkba, jólesően elidegenítenek a veszteség fájdalmától, hányják a földet kedves halottunkra, kopogtatják a szavakat a deszkán, és még énekelnek, zenélnek is hozzá. A katonák Jelizaveta Bamért jöttek, hogy kivégezzék, ennyi biztos, a többi szó, szó, szó.

A sötét teret fémcsatornák szelik keresztül-kasul. Az egyik cseles csatorna önti formába, fejezi ki leginkább az előadás szerkezetét: a cseléd egy üveggolyót dob bele, az gurulni kezd, de egyszerű fémes hangja ezerféle csilingeléssé törik meg a finoman hangolt belső szilánkokon, majd a végén: BAM, egy fémvödörbe zuhan dicstelen csattanással.

Hogyan másképp közelíthetnénk egy hamisítatlan szovjet avantgárd abszurdhoz, mint asszociációk által?

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/9. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 10. 14. | Nyomtatás |