Testbüfé: szerep, nem szerep

Trilógia Maraton – Első trilógia: Feltépett múlt – Gergye Krisztián Társulata

Elegánsan, finoman, felszabadultan – sőt: derűsen – dühös és szomorú   előadás született a Trilógia Maraton első trilógiájának (első három előadásának) összegzéseként-zárásaként a MU Színházban. Ráadásul Gergye Krisztián és társulata nem tud hibázni. Ez nem azt jelenti, hogy a Feltépett múlt-performansz hibátlan (lett) volna. De minden apró „hiba” és zökkenő azonnal a rendszerbe illeszkedik, és jelentésessé válik.

Ölbei Lívia


„Ha valaki komolyan veszi a dolgát, akkor egy előadás nem egy következő munka csupán, hanem az ember sorsának alakulását meghatározó tett”. Gyergye Krisztián ezt a Tarkovszkij-mondatot tűzte a társulata létezésének tizedik évfordulója alkalmából készülő performansz-sorozat elé. (Külön szép, hogy a bevezető nem „működésről”, „alapításról”, „létrehozásról”, „fennállásról”, hanem „létezésről” beszél.) Bár a Tarkovszkij-idézet nélkül sem kérdés, hogy Gergye Krisztián komolyan veszi a dolgát, érdemes volna komolyan venni az általa választott Tarkovszkij-mondatot is. Ha (Kovács András Bálint nyomán) elfogadjuk, hogy az orosz filmrendező élete és életműve között szoros összefüggés mutatható ki, valamint hogy a hét Tarkovszkij-film erős egységet (egyetlen gondolatmenetet) alkot, akkor ezek az állítások minden nehézség nélkül „alkalmazhatók” Gergye Krisztiánra is. Ahogy Tarkovszkij alapproblémája – a személy és a világ konfliktusa; a „világból kiszakadni nem tudás” felismerésével – szintén közelebb vihet Gergye gondolkodásmódjához.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/11. számában.
 
Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.
 
Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft
 


11. 12. 20. | Nyomtatás |