A remény hal meg utoljára

Rómeó és Júlia - Badora Társulat


A Barta Dóra által vezetett társulat – vagy legalábbis annak egy része – nem adta fel, vezetőjüket nem lehet csak úgy letörölni a színről. Ha nem Egerben, akkor a fővárosban folytatja megkezdett koreográfusi munkáját néhány megmaradt, egypár kölcsönvett (többek közt a Magyar Nemzeti Balettől), illetve megtalált táncossal (két ügyes pályakezdőre is ráakadt a darabot megelőző meghallgatáson). És mivel is lehetne könnyebben új közönséget toborozni, mint egy mindenki által ismert klasszikussal, a Rómeó és Júliával. Az előadásról Kovács Emese ír.

Kovács Emese


Ám ami az előnye, az éppúgy a hátránya is egy ilyen alapmű választásának. Megszámlálhatatlan interpretációjával volt már dolgunk, a sztorit ismerjük az utolsó betűig (esetünkben karddöfésig). Akaratlanul elvárásokat támasztunk, sokszor „csupán” annyit, hogy valami új szín kerüljön a darabról alkotott eddigi képre, ha már a téma ugyanaz. A Badora Társulat előadásában azonban ez az elvárás nem teljesült maradéktalanul.

A színpadon két szembenálló, deszkákkal is megerősített, baljóslatú fal magaslik. Az általuk kijelölt (és egy kanyar következtében a végtelenbe nyúló) utca színterére (tervező: Bagossy Levente) helyezte a koreográfus a Shakespeare-tragédiát. Néha ajtó nyílik a falakon, de csak annyira, hogy ki- vagy becsusszanást engedélyezzen a Montague-knak és Capuleteknek. Az egyiken a templom megnyugtató fénye szüremlik át alkalomadtán, árnyjátéknak is teret biztosítva. Az apró lőrésszerű ablakok viszont állandó funkciót kapnak: hol színes kesztyűs kezek nyúlkálnak ki rajtuk, hol piros papírnégyzetek/meghívók szállingóznak belőlük, máskor lándzsák, kardok hosszú pengéi merednek egymás és a színen lévők felé.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft12. 01. 2. | Nyomtatás |