„Az előadói minőség érdekel

Szögi Csabával beszélget András Felícia

Szögi Csaba a Közép-Európa Táncszínház (KET) igazgatója, művészeti vezetője. András Felícia a társulat helyzetéről kérdezte őt. Az interjújában szó esik az együttes célkitűzéseiről, ezek megvalósulásáról, illetve a támogatások csökkenéséből adódó nehézségekről. Emellett Szögi Csaba a KET terveiről is beszél.

András Felícia

 

– Hat évvel ezelőtt a KET addigi művészeti vezetője, Horváth Csaba saját társulatot alapított. Milyen változást hozott ez a Közép-Európa Táncszínház életében?

– Horváth Csaba távozása után teljesen új alapokra kellett helyezni a társulatot, ami persze mindig izgalmas feladat, mert a megújulás jó dolog. Ez a folyamat 2006 őszén kezdődött, akkor végzett az első évfolyam a MU Terminálon, amit a kezdetektől fogva nagyon jó programnak tartottam és támogattam. Azóta már be is bizonyosodott, hogy igazán sikeres és fontos kezdeményezés. A megújuló KET gerincét is a MU Terminálból kiváló legjobb táncosok adták. Akkor négy művész érkezett hozzánk, akikből három jelenleg is a társulat tagja, a negyedik, Virág Melinda pedig koreográfusként van jelen az együttes életében. A kezdő hármasból Katonka Zoltán tavaly elnyerte „Az évad legjobb férfi táncosa” díjat, most pedig élete első darabját koreografálja, ami szintén a KET keretei között kerül bemutatásra. 2006 óta szinten minden MU terminálos évfolyamból volt felvételi a társulatunkba. Jelenleg nyolc táncosunk van, ebből hatan a Terminálban végeztek. Ez is jól bizonyítja a program erejét.

– A megújuló Közép-Európa Táncszínházban miként alakult a Te szereped?

– Úgy kezel mindenki, mint menedzsert, bár alapvetően művész ember vagyok. De nem tértem vissza a koreografáláshoz, utoljára az 50 éves születésnapomra készítettem egy darabot Puszta címmel. Nem hiányzik a koreografálás, mert már nem ez a dolgom.


A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft12. 01. 2. | Nyomtatás |