Néptáncból táncszínház

Novák Ferenc pályafutása

Novák Ferenc a magyar koreográfiai iskola emblematikus alakja, a szakma egyik legelismertebb személyisége. Sokszínű művész: koreográfus, rendező, etnográfus. Valódi mester. 80. születésnapja alkalmából Sárosi Emőke tekint vissza pályafutására.
Sárosi Emőke

 

Novák Ferenc karrierjének mozgatója az állandó dinamizmusa és tettvágya: ahogy az életet csak a megújuló energiatöltések tartják mozgásban, úgy a művészetet az alkotók és előadók újabb és újabb célkitűzései.

Kalandos élete a börtönigazgató fiaként Nagyenyeden kezdődött, tanulmányait Besztercén és Budapesten végezte, majd az ELTE néprajz szakán diplomázott. 1954–1987 között a Bihari János Táncegyüttes vezetőjeként az amatőr néptáncmozgalom meghatározó egyéniségévé vált. Emellett 1964–1975 között a Honvéd Művészegyüttes tánckarát irányította, majd 1977–1983 között az amszterdami Nemzetközi Folklór Táncszínházban működött koreográfus-rendezőként. 1983-tól a Honvéd Művészegyüttes egészének művészeti vezetőjeként átformálta annak arculatát: erőteljes folklór műsorok mellett irodalmi alapú színházi produkciókat állított színpadra, de szívesen társult prózai vagy zenés színházak, balettegyüttesek, szabadtéri látványosságok alkotógárdájával is. Munkásságát 1985-ben Érdemes Művész kitüntetéssel, 1993-ban Kossuth-díjjal, 80. születésnapja alkalmából pedig idén a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntették ki.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

11. 06. 22. | Nyomtatás |