Múlt idő, te szülsz nekünk jövőt?

VIII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál tánc- és színházi előadásairól

Faustin Linyekula: Le Cargo; Gergye Krisztián Társulata: Áldozat

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Arcus Temporum művészeti fesztivál, a pannonhalmi Bencés Apátság közvetlen környezetében. A fesztivál programjában indulásától fogva kiemelt szerepet tölt be a kortárs színház- és táncművészet, idén két hazai alkotó mellett egy afrikai származású előadó is felkerült Hudi László listájára – ő ugyanis a fesztivál színházi programjának felelőse.
Barta Edit

Az Arcus Temporum mint művészeti fesztivál önmagában is egy műalkotáshoz hasonlatos. A fesztivál szervezői az általuk meghívott műveken keresztül egyetlen fogalmat vagy témát járnak körbe – legyen szó filmről, képzőművészetről, zenéről vagy éppenséggel színházról. A fesztivál programja egy interpretációs rendszer mentén épül fel, amelyben a művek nemcsak egymással kerülnek párbeszédbe, hanem egy tágabb problémakör felől értelmeződnek.

Az idei munkák hívószava a „némaság” volt. Faustin Linyekula, Gergye Krisztián és Fehér Ferenc műveinek (újra-) értelmezéséhez sorvezetőül szolgálnak a fesztiváligazgató, Varga Mátyás sorai: „A  múlt egy része néma. Talán pontosabb lenne, ha azt mondanám: múltam egy része, a múltunk egy része néma. (...) Némaságuk azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy passzívak, hogy kómában vannak, hiszen folyamatosan jeleket adnak, szavakká nem oldható jeleket.” A kérdés az – írja Varga Mátyás a programfüzet nyitószövegében – „hogy szavakká artikulálhatók-e azok a személyes és személytelen emlékek, amelyek kísérnek és meghatároznak bennünket.” (kiem. tőlem – B. E.)

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/9. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 10. 26. | Nyomtatás |