…melyből az élet vize árad….

A Duna Művészegyüttes egyik utolsó bemutatója, a Feketetó a hagyományhoz való viszonyt vizsgálja, iróniától sem mentes módon.
Bajna Zsóka

 

Ki ne hallott volna Feketetóról? Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a feketetói vásárba emberemlékezet óta októberben lehet menni hosszú-hétvégézni, és fantasztikus népművészeti kincseket lőni potomért. Volt ez így legalábbis a közelmúltig. Feketetó mára idegenforgalmi látványosság lett, afféle zsibvásár, ahol olcsó bóvliként kínálják nekünk a múltat, féláron a jövőt.

A mindenkori vásár az egyik leghűbb és legérzékenyebb tükre saját korának, szinte élő boncasztala mind az egészséges, mind pedig az elkorcsosult vagy beteg, halódó szerveknek. A Duna Művészegyüttes alkotóinak fontos törekvése, hogy a hagyomány megismertetése és életben tartása mellett a jelenhez is kapcsolódjanak., Ezért tűnik jó választásnak, hogy előadásuk egy olyan vásár –  az Erdély történelmi határán fekvő feketetói forgatag – képéből indul ki, amely egyrészt őrzi magyarságunk minden erdélyi génjét és elemét – a széki, a barcasági, a csángó, a székely, de a román, a szász és a cigány örökséget is –, másrészt alkalmat ad modern korunk színes fényjátékával besugárzott képének költői megalkotásra is.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2012/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 495 Ft

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

13. 02. 7. | Nyomtatás |