„Féljen és fogyasszon"

Urs Widmer: Top Dogs – Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Urs Widmer darabjából, a Top Dogsból legújabban Dunaújvárosban született izgalmas előadás. A Bartók Kamaraszínház Sebestyén Abba rendezte bemutatójáról Mátyás Edina ír.

Mátyás Edina

 

A dunaújvárosi előadás éppolyan nyitottan viszonyul Urs Widmer darabjához, mint az eddigi bemutatók többsége (és amit az alapanyag természete nemcsak lehetővé tesz, hanem talán meg is kíván). Sebestyén Aba rendezése sok mindenben épít az eredeti szövegkönyvre, de használja az eddigi előadások néhány találmányát is (főleg Bagossy László Kamrában bemutatott szövegváltozatát). Ugyanakkor maga is határozott kézzel alakítja a szöveget, módosul a darab szerkezete, szövege, és új részletek is megjelennek benne. Ebben – a hírek szerint – a dunaújvárosi társulat tagjai remek partnerei voltak a rendezőnek, a közös tréningjeikből, improvizációikból jónéhány játék- és szövegötlet került bele az előadásba.

Urs Widmer jónéhány lecsúszott vállalati csúcsvezető történetét gyűjtötte össze a Top Dogsban, mindezt a Kamra előadása számtalan tréningelemmel erősítette meg (kicsit át is helyezve a hangsúlyt erre a rétegre). Sebestyén Aba dunaújvárosi rendezésében mindkét összetevő fontos, sőt ezeket egy harmadik réteggel is kiegészíti: a mozgásszínházzal. Több olyan fontos jelenete van az előadásnak, amelyben nem a szavak, hanem a mozdulatok, mozgásfolyamok beszélnek azokról a belső állapotokról és világviszonyokról, amelyben a szereplők élnek. (Az előadás koreográfusa: Győrfi Csaba).

Rögtön mozgásszínházi jelenettel kezdődik az előadás. Középen kiemelkedik egy figura (Lapis Erika), és lassú, széles gesztusaival irányítani kezdi a földön fekvő többieket, akik az irányító mozdulatait követve emelkednek, fölfelé törnek, majd visszahanyatlanak, jobbra-balra gurulnak, majd megemelkednek, de mint akik még nem teljesen birtokolják a testüket, a saját tengelyük körül forognak, majd megemelkednek, ám még nem állnak fel. A teremtés vagy születés képzetét kelti ez a mozgásjelenet, amelyet meg is erősít a tréning vezetőjének megszólalása: „Vedd fel a magzatpózt!... Érezd, ahogy áramlik körülötted a magzatvíz. ... Ott kezdd, ahol minden kezdődik. És megszületsz, és megszületsz... mindenki a saját ritmusában." És sorban megérinti a körülötte fekvőket, akik erre kiválnak a körből, és egyenként, a „saját ritmusukban" életre kelnek, felállnak.

Ezt a szertartást zavarja meg az érkező új ember (Csadi Zoltán). A tréningvezető (Anna Bosch-ként mutatkozik be) köszönti őt., sőt a nevén szólítja (Sebastian Silver), mint aki tudja, kivel van dolga. Aztán bemutatkoznak sorra a többiek is: Mark Zepter (Fritz Attila), Lili Swarovski (Tőkés Nikoletta), Patrik Stihl (Gasparik Gábor), Hugo Müller (Kiss Attila), David Singer (Gulyás Hermann Sándor), Emili Schöller (Polgár Lilla). (A világmárkákat idéző nevek szintén a dunaújvárosi előadás leleménye.)

A „T und T – T", azaz „Tudatos – test – tréning-konferencia" után hirtelen eltűnnek a többiek, és Sebastian ott marad egyedül a kissé kísértetiessé váló fényviszonyok közepette. A Csadi Zolátn játszotta figura fiatalos fölénnyel és szemtelen magabiztossággal kezeli a helyzetet – és adja az értetlent. Nemcsak azt nem akarja megérteni, hogy azért van itt, mert a munkahelyéről kirúgták, hanem még azt a pofátlanságot is elköveti, hogy közben mobiltelefonál, és az ismerősének lesújtóan valamiféle szeánszról beszél, amibe belecsöppent. Lapis Erika Anna Bosch-a fölényes nyugalommal várja ki (pontosabban magabiztosan irányítja), amíg az új „kunscsaft" rádöbben a helyzetére. Ebben a többiek is türelmes partnerek (és közben mindenki el is mondja hogy hány éve, hónapja vagy a szerencsésebbek hány napja vagy órája vannak itt).

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható

az Ellenfény 2015/9. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

16. 03. 8. | Nyomtatás |