Istenhiányban

Beszélgetés Székely Csabával és Sebestyén Abával

2017. december 1-jén mutatta a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Székely Csaba 10 című darabját román nyelven. A darab magyar nyelvű változata 2018. december 22-én került színre Sebestyén Aba rendezésében a Radnóti Miklós Színházban. A darabról és az előadásról a drámaíróval és a rendezővel beszélgettünk.

 

– Hogyan született a 10? Annyit tudok róla, hogy Nagyszebenben mutatták be román nyelven. De, gondolom, magyarul írtad a darabot.

Székely Csaba: Persze. Radu Nica rendezővel kezdtünk el beszélgetni egy közös munkáról, ami a nagyszebeni színház számára készült. Ő eredetileg arról szeretett volna előadást készíteni, hogy mennyire van jelen a vallás az életünkben. Egyfajta dokumentarista előadást képzelt el, ezért azt terveztük, hogy elmegyünk interjúkat készíteni iskolákba, vallástanárokat, papokat, diákokat, egyszerű embereket kérdezünk a valláshoz való viszonyukról. De az idő rövidsége miatt úgy éreztem, hogy ez nem lesz jó irány, túl sokáig tart, amíg összeáll az anyag. Azt mondtam, hogy inkább találjunk ki valami mást, ami engem is, őt is érdekeli. Kérdeztem a rendezőt, hogy hány színészünk van, mire azt válaszolta, hogy tíz. Így jutott eszembe a Tízparancsolat, ami a vallási tematikán belül a legtágabb lehetőséget adja arra, hogy az emberi bűnökről beszéljünk. Mondtam is Radu Nicának, hogy bízza rám a dolgot, elkezdek írni egy darabot, ha elkészülök néhány részlettel, abból majd kiderül, hogy tetszik-e neki. Az első két történetet küldtem el, erre rábólintott, hogy jó lesz, folytassam az írást. De már nagyon kevés idő volt, így még csak a negyedik történetnél tartottam, amikor már elkezdődtek Nagyszebenben a darab próbái. Úgy dolgoztunk, hogy én egész nap írtam, és amikor befejeztem egy-egy történetet, akkor azonnal küldtem a fordítónak, a fordító nagyon gyorsan átültette románra a szöveget, majd továbbküldte a rendezőnek. A rendező éjszaka megkapta, reggelre kinyomtatta, és délelőtt már próbálták is. Így ment ez majdnem végig, hiszen csak két héttel a bemutató előtt fejeztem be a darabot. Nagyon sokáig készült, mert nagyon összetett történetről van szó. És mivel úgy született, hogy az elkészült jeleneteket már próbálták, ezért nem térhettem vissza korábban megírt részekre, már nem módosíthattam rajtuk, amit elküldtem, azt véglegesnek kellett tekinteni. Ezért nagyon oda kellett figyelnem, hogy minden pontosan illeszkedjen.

[...]

 

– A Radnóti előadásában rendezőként miből indultál ki?

Sebestyén Aba: Amikor elolvasok egy darabot, számomra mindig az első benyomás a fontos, és ehhez többnyire ragaszkodni is szoktam az előadás készítése közben. A 10-ben elsősorban a nagyon erős istenkeresés, illetve Isten hiányának érzete fogott meg. Magam is vallásos nevelésben részesültem, és több-kevesebb sikerrel próbálok is naponta valamilyen jó viszonyt ápolni Istennel. De Székely Csaba szövegét olvasva Isten hiányának az érzete öntött el, ezért úgy éreztem, hogy a történetbe valahogy be kell hozni Istent. Ezt nemcsak a történet kibontásával, a színészvezetéssel próbáltam érzékeltetni, hanem képileg és zeneileg is. Azt szerettem volna, hogy zsigerileg hasson a nézőkre az előadás, szinte gyomorszájon vágja őket. Ebben nemcsak Bartha Jocó remek tere volt a segítségemre, hanem Cári Tibor kiváló zenéje is. Velük arról beszélgettem, hogy ebben az Istenhiányban oratóriumszerűen kell megszólalnia a darabnak, ami valamiképp a szakralitás érzetét hozza be a történetbe. Tibornak azt mondtam, hogy szerintem a gregorián kórusok hangulatát kell felkeltenie. Tibi rendkívül örült a felkérésnek, azt mondta, hogy régóta vágyott ilyen munkára. Úgy érzem, hogy a végeredmény nagyon jó lett.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2018/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Ára (mely tartalmazza a postaköltséget is):

Aktuális évfolyam számai: 880 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 595 Ft

Postaköltség (előre utalás vagy számlára való befizetés esetén: 335 Ft

 

19. 07. 9. | Nyomtatás |