Összezavarodott világban

Székely Csaba: 10 – Radnóti Színház

Székely Csaba izgalmas alkotói úton jár, rendre új témákat és új drámai formákat fedez fel. Legújabb darabja, a 10 tematikai keretét a Tízparancsolat adja, és benne a bűnökhöz, illetve Istenhez (valamint a kínálkozó életlehetőségekhez) kialakított bonyolult emberi viszonyokat ábrázolja. A darab tíz szereplőjének sajátosan összefonódó életútja egyfajta társadalmi körképet is felvázol.

Bíró Kristóf

A 10 magyar nyelvű ősbemutatóját a Radnóti Színház vállalta magára. Az előadás sikerének egyik záloga – a nagyszerű színészgárda mellett – az, hogy Sebestyén Aba rendezte a produkciót, aki a kezdetektől Székely Csaba egyik állandó alkotótársa.

[...]

 

Bonyolultságában megmutatott világ

 

A darab izgalmas, sokrétegű történetbonyolítása a darabban megjelenő világképet is rendkívül összetetté teszi: a 10 összhatásában egy olyan sokismeretlenes alkotórészből felépülő valóságot rajzol elénk, amely leginkább a káoszelmélethez hasonló módon írható le. Semmi nem történik véletlenül benne, de semmiről nem lehet pontosan tudni, hogy minek a következménye.

Székely Csaba 10 című drámája épp ezért jelentős mű. Egyrészt, mert alapvető emberi igazsága van az egyes történeteknek. Annak ellenére is, hogy a szerző nem köznapi helyzeteket és átlagos sorsokat mutat be. Minden történetben és minden figurában van valami különleges. Látunk például együgyű (kisegítő iskolába járatott) fiút, kurvává tett cigánylányt, Afganisztában szolgáló katonát, református lelkészből lett (börtönt is megjárt) autószerelőt, szintén papnövendékből lett plasztikai sebészt, egy festőnőt, aki azokat az embereket körülvevő színeket látja, amelyek érzelmi és lelki állapotukat tükrözik.

A darabban elmesélt történeteket is kiélezett helyzetek, érdekes fordulatok jellemzik. (A fordulatok között szerepel nyerőgépből elnyert táskányi pénz, lopás, gyilkosság, öngyilkosság, leszbikus szerelem, házasságtörés, kiskorúak megrontása, vétlen vérfertőzés, eltitkolt béranyasághoz kapcsolódóan kórházban kicserélt csecsemők.) A történeteknek olyan fordulatai ezek, amelyek érdeklődést keltenek a szereplők és az események iránt, de mégsem igazán ez a fontos a darabban. Inkább az, hogy ezek az ez érdekes helyzetek és különleges fordulatok mégiscsak egyszerű emberi igazságokat segítenek feltárni: összezavarodott motivációkat, kétségesség vált identitásokat, lelki görcsöket okozó múltbeli titkokat, cselekvésre késztető indulatokat, tévutakra sodró szenvedélyeket, zavarba hozó érzelmeket. Egy összezavarodott világ ellentmondásos emberi igazságait.

Ez is jelentőssé teszi a 10-et, hogy a maga bonyolultságában és ellentmondásosságában képes megmutatni a világot. A sokféle szál és az ezerféle motiváció megítéléséhez azonban mégis kínál bizonyos közös emberi szempontokat a darab, amelynek tematikai keretét a Tízparancsolat adja. Mert Székely Csaba a 10-ben nemcsak új drámai formákat és (inkább a filmes és televíziós műfajokra jellemző) izgalmas történetbonyolítási módokat próbált ki, hanem általa eddig fel nem dolgozott tematikát is választott.

[...]

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2018/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Ára (mely tartalmazza a postaköltséget is):

Aktuális évfolyam számai: 880 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 595 Ft

Postaköltség (előre utalás vagy számlára való befizetés esetén: 335 Ft

 

19. 07. 9. | Nyomtatás |