Ascher Tamás

Az értelmiségi létezés vége?

Ascher Tamással beszélget Sándor L. István

Ascher Tamás legújabb előadásából, a Dilettánsokból visszanézve trilógiává áll össze a rendező utóbbi három munkája, melyet a Katona József Színházban készített. 2009 áprilisában mutatták be Knut Hamsun regényének, az Éhségnek az adaptációját a Kamrában. 2010 áprilisában került először színpadra Marivaux darabja, A szerelem diadala a Katonában. Ugyanitt volt a Dilettánsok premierje 2011 áprilisában. (Flaubert Bouvard és Péchuchet című regényét – akárcsak Knut Hamsun művét – Forgách András alkalmazta színpadra.) Ascher Tamással a három előadásról 2011. májusában beszélgetett Sándor L. István.

Sándor L. István | 11. 09. 29.

Tudni vagy nem tudni

Flaubert–Forgách András: Dilettánsok

Tudománnyal teleírt zöld táblák, mögöttük könyvek veszik körbe a forgószínpadot, amelyen Bouvard és Pécuchet ülnek. Nem körülöttük forog a tudás: ők forognak benne. Forgolódnak. Nincs kapaszkodójuk.

Sztrókay András | 11. 05. 8.

A szerelem diadala?

Marivaux: A szerelem diadala – Katona József Színház

Diadalt arat a szerelem, hiszen még az is szerelembe esik, akinek eddigi élete az efféle érzelmek távol tartásáról szólt. A színpadon szerelmi négyszög, de végül csak egy valaki kapja meg, amit akart. Furcsa, kicsit szomorú diadal ez. Marivaux komédiája a Katona József Színházban, Ascher Tamás rendezésében.

Kelemen Orsolya | 10. 04. 25.