Színművészeti Főiskola

A csepürágás elemi művészete

Gilbert–Sullivan: Mikádó – SZFE-LFZE kooprodukció

A zenés műfajoktól ugyan nem idegen a hármas szereposztás, ám mégsem egészen úgy megszokott, ahogyan bábos és operista hallgatók játsszák Gilbert és Sullivan operettjét, a Mikádót a Színművészeti Egyetemen: a triász ugyanis egyszerre van jelen a színpadon, a darab minden egyes szerepeit egy operaénekes, egy bábszínész, valamint a hozzá tartozó bábu szimultán jeleníti meg. Az előadást Pap Gábor elemzi.

Pap Gábor | 08. 10. 27.

Pára, eső, tenger

Az eső labirintusa – Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az idén végző bábszínész-osztály utolsó vizsgaelőadása Az eső labirintusa, melyet Bartal Kiss Rita  rendezett Marquez novelláiból. A produkciót Szoboszlai Annamária mutatja be.

Szoboszlai Annamária | 08. 10. 27.

Mi kell a szerelemhez?

Eisemann-Szilágyi: Én és a kisöcsém - Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Én és a kisöcsémet játssza a végzős bábos osztály az egyetem Vas utcai padlásán. Előadásuk jól mutatja a társaság már meglévő kvalitásait, még úgyis, hogy a zongorával kísért ének esetenként kissé prózainak hat, és az ismert slágerek sokszor inkább csak csordogálnak, semmint hengerelnek. Igaz, utóbbit nem is várjuk el, hisz ez nem az az osztály, és ez nem az a hely. A rendező Bezerédi Zoltán vezetésével a darab prózai oldala erősödik fel, a szituációk játékos dramatikussága, a helyzetkomikum, és egyértelműen kiemelkedik az öniróniát és némi groteszket sem nélkülöző, árnyalt karakterábrázolás.

Nagy Gergely Miklós | 08. 10. 27.

Lássál Lenszirom a szíveddel!

Szilágyi Andor: Leander és Lenszirom - Színház- és Filmművészeti Egyetem

Mindössze két ajtó a díszlet az Alföldi Róbert rendezte főiskolás Leánder és Lensziromban, ahol minden fekete, a falak, az ajtók, még a színészek is feketében vannak. Az elsőre ridegnek ható, steril környezetben azonban, jóformán kellékek nélkül is, csodák történnek. Az előadást Nagy Gergely Miklós mutatja be.

Nagy Gergely Miklós | 08. 10. 27.

Paraván vagy művészet?

Riport a bábos osztályról

Idén kilenc hallgató végez a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán Meczner János és Csizmadia Tibor osztályában. Név szerint: Bercsényi Péter, Gémes Antos, Gombai Nagy András, Fabók Mariann, Jankovics Péter, Karádi Borbála, Nagy Viktória Éva, Papp Zoltán és Vesztl Zsófia. A képzésről, az előadásaikról, valamint a bábszínház jövőjéről beszélgetett velük az egyetem padlásán Nagy Gergely Miklós.

Nagy Gergely Miklós | 08. 10. 27.