Szent együgyűség?

Bernard Shaw: Szent Johanna – Nemzeti Színház

Megmentette hazáját, cserébe máglyára küldték. Mindenki tisztelte vallásosságát, mégis eretnekként végezte. Különleges, megfoghatatlan alak, egyszerre nevetséges és komoly, szerethető és szánalmas. Ha akarom áldozat, ha akarom, győztes. A Nemzeti Színház Bernard Shaw Szent Johannájával indította az évadot.
Kelemen Orsolya | 11. 10. 6.

Hatalmi manőverekről, politikai rendszerekről és a rendszerek abszurditásáról szól Bernard Shaw darabja, mely néhány évvel Jeanne d’Arc szentté avatását követően íródott. A nép gyermeke, Johanna Orléans visszafoglalásával az ország hőse lesz, és még csak nem is sejti, hogy egyúttal a rendszer ellensége is. Személye, kinyilatkoztatásai az egyházi és állami hatalom létjogosultságát, vagyis a feudális rendszer alappilléreit veszélyeztetik. A hatalmon lévők korruptak és gonoszak, görcsösen féltik saját pozíciójukat, de lehetnek bármilyen elvetemültek, a rendszer tényleg csak akkor maradhat épségben, ha a bomlasztó tényezőt eltüntetik a színről. A darab érdekessége, hogy a hatalom szereplői hogyan jutnak el nyugodt lelkiismerettel, méltóságuk teljes megőrzése mellett – az eredeti elveikkel alapvetően ellentétes, mégis szükségszerű és elkerülhetetlen lépésig – Johanna máglyára küldéséig.

 

szt-johanna-nemzeti-1

Bánfalvi Eszter - Fotó: Szabó Dorottya

 

A Nemzeti Színház előadásában a Johanna ellen szövetkező egyházi és állami méltóságok dörzsölt vitapartnerek és jó politikusok. A koncepciós per visszataszító, de az előadásban a hatalmi- és érdekharc különböző aspektusai, szintjei tárulnak elénk, és mostanság csak álmodozni tudunk arról, hogy a kurrens hazai politikai szituációban hasonló vitahelyzetekkel és ilyen jól felépített érvrendszerekkel szembesülhessünk. A Johanna elleni küzdelem a legelvetemültebb ellenségeket is szövetségre ösztönzi, hiszen a cél a hatalmi szituáció további működtetése és lehetőleg még mélyebb bebetonozása. Ráadásul ebben a vitában a saját nézőpontját tekintve mindenkinek igaza van. Nádasdy Ádám új fordításában Shaw szövege gördülékeny, jó ritmusú, a hosszú párbeszédek nem válnak nehézkessé, bár tény, hogy a dikció uralta jelenetek nagyfokú nézői koncentrációt igényelnek, és az is megesik, hogy egy-egy jelenet végére a néző figyelme lankadni kezd.

 

 

szt-johanna-nemzeti-2

László Zsolt, Kulka János, Fodor Tamás - Fotó: Szabó Dorottya

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/10. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

  

 

Bernard Shaw: Szent Johanna

 

Fordította: Nádasdy Ádám

Díszlet: Alföldi Róbert

Díszlet-asszisztens: Zöldy Z.Gergely

Jelmez: Nagy Fruzsina

Mozgás: Gergye Krisztián

Dramaturg: Vörös Róbert

Rendezőasszisztens: Herpai Rita

Rendező: Alföldi Róbert

Szereplők: Nagy Zsolt, Bánfalvi Eszter, Fehér Tibor, Bodrogi Gyula, Marton Róbert, Szatory Dávid, Szarvas József, Földi Ádám, Szabó Kimmel Tamás, Kulka János, Znamenák István, Fodor Tamás m. v., László Zsolt, Váncsa Gábor eh., Fehér Tibor, Szatory Dávid, Ducsai Ábel

 

Közreműködnek a színház barátai és rajongói:

Aradi Péter, Bátka Attila, Bölkény Balázs, Brunczlik Péter, Csontos Gábor, Dobrovszki Roland, Farkas István, Firhigel Kristóf, Fogarasi Gergely, Fükő István, Gulyás Attila, Gyarmati József, Kalányos Tamás, Kancsár Ferenc, Kiss László, Kocsis Bálint, Kósa András, Kovács Péter, Köteles Gábor, Kuróczi Levente, Lay Balázs, Ledő Attila, Makay Mátyás, Markó Dániel, Medgyes Zsolt, Nagy Dániel, Nagy Gábor, Nagy László, Nemes Gusztáv, Parádi Attila, Pass Dániel, Pásztor Zsolt, Pető Attila, Rácz Márton, Révész Nándor, Sándor Balázs, Sasfalvi Tibor, Schor Ádám, Sebestyén József, Somogyi Bence, Sütő Dániel, Szabo L. Dávid, Szalontai Gergely, Szimilkó Ádám, Szukics András, Takács Zalán, Tarnóczi Jakab, Tósoki Károly, Tömpe Péter, Török Tamás, Véghelyi Balázs

 

 

Más is látta:

Ugrai István: Majd az idő begyógyítja

Urbán Balázs: Elhagyatva