Díjeső

Ötödik nap: A Tánc Fesztiválja – Veszprém 2012

Eső helyett díjesővel zárult a XV. Tánc Fesztiválja Veszprémben. Szombaton, a zárónapon az érdeklődőknek a díjátadón kívül ismét színes programban lehetett része.
Barbarics Zsófi | 12. 05. 28.

Az estét a Mardi Gras Jazz Band zenekar dixieland muzsikája indította a Városi Művelődési Központ aulájában. Hangulatos koncertjük után a Pannon Várszínház három fiatal művészének meglepetés szösszenete következett, rövid szórakoztató jelenetek egymásutánja különböző korok táncaiból. Paródiájukért aztán a produkció végén elnézést kértek a táncművészettől. Ezt követően a műsorfüzetben kiadottakkal ellentétben a díjátadó következett, ahol a fesztivál alkotásait, alkotóit, fotósait, sőt még a lelkes közönséget is megjutalmazta a háromtagú szakmai zsűri.

Szakály György Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, a zsűri elnöke rövid összefoglalójában először gratulált a fesztivál életben tartásáért a fesztivált szervező Krámer Györgynek és Vándorfi Lászlónak. Majd hangsúlyozta, évről évre színvonalasabb produkciókat láthat a veszprémi közönség, egyetlen kritikai meglátása volt, ezzel kapcsolatban pedig új díj alapítását javasolta a szervezőknek: az aranyolló díjat. Az olló elmondása szerint arra szolgálhatna, hogy az előadásokból kivágjanak az alkotók 4-5-6-8-10 percet, ahogy mondta, idén volt, aki manikűrollót, volt, aki szabóollót kapott volna…

 

maday-timea

A koreográfus díjjal kitüntetett Maday Tímea Kinga

 

A díjak átadása előtt Vándorfi László szeretettel invitálta a közönséget a XVI. Tánc Fesztiváljára, melyet 2013. május 22–26. között rendeznek meg itt, Veszprémben. Eztán elérkezett az eredményhirdetés, ahol egy-két kivétellel az összes produkció jutalomban részesült, a díjakat sok esetben az adott produkciókra legjobban jellemző szófordulattal nevezték el. (Az alkotók, táncosok közül azonban csak kevesen jelentek meg személyesen, hogy a díjakat átvegyék.)

A fesztiválon dolgozó fotóművészek által a nemrég elhunyt Koncz Zsuzsának ajánlva Koncz Zsuzsa díjat adományoztak Fehér Ferencnek. A közönségdíjat idén a Bozsik Yvette Társulat kapta, Az Ezeregyéjszaka virágai című előadást ítélték a nézők a legjobbnak. A hagyományhoz híven fotós díjat is átadtak, melyet Dr. Holló Zsuzsa kapott a fesztiválon készített képeinek elismeréséül. A zsűri megosztott előadói díjjal jutalmazta Jónás Zsuzsát a Faun, valamint Fülöp Tímeát Az Ezeregyéjszaka virágai c. előadásokban nyújtott alakításukért. 2012-ben a különdíjat Ladányi Andrea a Ladányi Andrea című produkciójáért kapta. Retro díjat vehetett át a Duna Táncműhely A tizedik vőlegény, Big Brothers díjat pedig Fehér Ferenc Brothers koreográfiáért. A fesztivál legjobb előadásának a Közép-Európa Táncszínház és a Gangaray Dance Company alkotását, az ArTeRrOrt ítélte a zsűri, míg a legjobb produkció címen két előadás osztozott; Az élet sója díjat a Figura Stúdió Színház Arany légy előadása, a Letette az asztalra díjat a Tünet Együttes Alibije kapta. Majd Vándorfi László a fesztivál új díját jelentette be, melyet a fesztivált tizenöt éve látogató, hűséges néző, Fürj Katalin vehetett át, aki úgy nyilatkozott, könnyű hűségesnek lenni, ahhoz, amit az ember szeret.

 

bloomcity

Bloom!: City

 

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a fesztivál záróakkordjaként a nemzetközi (magyar, spanyol, olasz) együttműködés eredményeként létrejött, Lábán-díjas City című előadást láthatta a közönség. A felnőtteknek szóló, Jardin d’Europe és a Műhely Alapítvány jóvoltából jött létre produkció a fiatalok közös alkotófolyamatának végterméke, a maga ironikus módján beszél kulturális, szexuális különbségekről, kirekesztettségről, urbanisztikus folyamatokról.

Erős kezdetként a táncosok a színpadra futva ledobják a ruháikat, és balett paródia veszi kezdetét, ezt követi a hétköznapi mozdulatokból építkező, mutogatásból összefüggő táncba váltó mozgás. Mindeközben transzcendens erő jelenléteként értelmezhetjük a hangszóróból folyamatosan elhangzó utasításokat, melyeknek a táncosok szépen engedelmeskednek is. Hol felállnak, leülnek, ismételve mindezt annyiszor, hogy a néző, aki pedig csak nézi, is elfárad, hol a neveiket hallva jelentkeznek, hol különböző tulajdonságokat „ismernek” el (fiú, lány, is-is, heteroszexuális, homoszexuális, könnyűvérű, érzékeny…). S végül az előadás végére – amiből három is van – eljutunk az alkotók által kifejezni vágyott téma csúcspontjára, a kirekesztettség, kirekesztés megjelenítéséhez. Olyan jelenetek zárják az előadást, ahol még a barátok is egyszerűen cserbenhagyják egymást, ha arról van szó, hogy a többség mit tekint elfogadottnak. Az előadás esetében a meztelenség is funkcióval bír, nem csupán megbotránkoztatni akar.

A fesztivál öt napja alatt a szervezők kétségtelenül elhozták Veszprémbe a kortárs magyar táncvilág legjavát. Színvonalas előadásokat láthattak az érdeklődök, akik több-kevesebb lelkesedést mutattak az elmúlt napokban. Reméljük – ahogy ezt Vándorfi László is kifejezte –, jövőre még többen, többször lesznek kíváncsiak az összművészetinek jogosan nevezett seregszemlére.

 

 

 

City

 

Fény: Pete Orsolya

Grafika: Magyarosi Éva

Zene: Alberto Ruiz Soler

Alkotó-előadók: Dányi Viktória, Molnár Csaba, Sebestyén Tímea, Solinas Moreno, Igor Urzelai